1st Track : Evolution of Mosque Architecture through the Ages
Role/Contribution
Bu çalışmada Uzundere Orta Mahalle (İnçer) Camisi mimari açıdan ele alınarak, Anadolu'da yer alan 19. yüzyıla tarihlenen yapılardan birinin bilinirliğinin sağlanması amacıyla, caminin tanıtımına yönelik bir değerlendirme yapılmıştır.
Research paper Title
ERZURUM UZUNDERE ORTA MAHALLE (İNÇER) CAMİSİ’NİN MİMARİSİ İLE İLGİLİ BİR DEĞERLENDİRME
Personal Biography
2014 yılında Maltepe Üniversitesi Mimarlık bölümünden mezun olmuştur. 2016 yılında Sürdürülebilir Eğitim Binaları ile ilgili yüksek lisans tezini tamamlamıştır. 2017-2020 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde mimar olarak çalışmıştır. 2021-2024 yılları arasında restorasyon ağırlıklı projeler yapan özel bir firmada yerli ve yabancı birçok projede görev almıştır. 2022 yılından beri Maltepe Üniversitesi'nde Kırsal Mimarlık Mirasının Korunması ile ilgili doktora çalışmalarına devam etmektedir.
Paper Abstract
Uzundere, Erzurum’un kuzeyinde yer almakta olup, eski ismiyle Azort olarak bilinmektedir. 3000 yıllık geçmişi olduğu düşünülen ilçe, farklı dönemlerde farklı devletlerin yönetiminde olmuştur. Malazgirt Savaşı’ndan sonra Saltukoğulları beyliği hakimiyetinde yer alarak, 1549 yılında Tortum’un bir sancağı olarak Osmanlı himayesine girmiştir. 1572 yılında Kanuni Sultan Süleyman Dönemi’nde Osmanlı topraklarına katılmıştır. 1987 yılına kadar Tortum’a bağlı bir ilçe konumunda olup, sonraki süreçte Tortum’dan ayrılmıştır. Günümüzde Erzurum’un ilçelerinden biri olan ve farklı medeniyetlerden izler taşıyan Uzundere, 2016 yılında Sakin Şehir (Cittaslow) ünvanına sahip olmuştur. Uzundere Orta Mahalle’de çalışmaya konu olan cami, Uzundere ilçe merkezine yaklaşık 2 km uzaklıktadır. Miladi 1842 (H:1261) yılında yapıldığı bilinen caminin mimarı ile ilgili bir bilgiye ulaşılamamıştır. Orta Mahalle Camisi, İnçer Camisi olarak anılmakta olup, Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 16.07.2007 tarih ve 675 sayılı kararı ile tescil edilmiştir.
Osmanlı Devleti, Anadolu’nun pek çok yerinde çeşitli mimari eserler yapmıştır. Bunların bir kısmı gerek doğal etkiler gerek insanların farklı amaçlarla tahribata uğratmaları nedenleriyle günümüze ulaşamamıştır. Uzundere İnçer Camisi günümüze ulaşabilmiş örneklerden biridir. Söz konusu cami, Uzundere merkeze yakın olmakta birlikte, trafik veya insan yoğunluğunun olduğu bir geçiş güzergahında bulunmamaktadır. İnçer Camisi’nin dış duvarları moloz taş olup, üç sıra ahşap hatılla desteklenmiştir. Kuzey yönünde bulunan, ana mekâna girişin sağlandığı kapının üzerinde yer alan kitabede hicri tarih yazmakta olup, kapının etrafındaki söveler kesme taştan oluşmaktadır. Kare planlı olan caminin iç mahali, ahşap direklerle desteklenen ahşap tavanlıdır. Ahşap direklerde çeşitli bitkisel motifler yer almaktadır. Bu motiflerden bazılarına çevre yerleşimlerdeki konutlarda da rastlanmaktadır. Tavan göbeği, sekizgen formunda olup, tavanın genelinden daha yüksektedir, üzerinde renkli süslemeler yer almaktadır. Caminin güney yönünde bulunan mihrap, oldukça sade yapıdadır ve kesme taştan oluşmaktadır. Pencereleri küçüktür fakat pencere boşluğunun iç mekâna doğru genişlemesi sayesinde iç mekânda ışık yeterlidir. Kadınlar mahfili kuzeyde, giriş bölümünün üst kısmında bulunmaktadır. İnçer Camisi, 19. Yüzyıl’da Osmanlı Devleti Dönemi’nde yapılmış, kırsal cami mimarisine örnek gösterilebilecek niteliktedir.
Bu çalışmada söz konusu yapının mimari açıdan ele alınarak, Anadolu’daki tarihi yapılardan birinin bilinirliğinin sağlanması amacıyla, caminin tanıtımına yönelik bir değerlendirme yapılmıştır.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed consequat velit at ante bibendum, in dictum elit dignissim. Integer ac ligula eu quam commodo elementum. Aliquam erat volutpat. Phasellus ut justo vel sapien efficitur cursus. Proin nec leo vel dolor gravida consectetur.
Ut id tortor nec turpis lacinia feugiat. Aliquam erat volutpat. Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. Vestibulum nec cursus nisl. Integer ut quam ac nulla venenatis iaculis vel vel turpis. Fusce hendrerit arcu at dui euismod, id suscipit justo pulvinar. Nulla facilisi.